مشاوره حقوقي
مشاوره حقوقي

شايد تا به حال از رسانه‌هاي عمومي لغت رقم سياه جرم را شنيده باشيد اما آيا دقيق به آن فكر كرده‌ايد؟ ما در جرم شناسي به دنبال چرايي وقوع جرم هستيم يعني اصلا چرا جرم اتفاق مي‌افتد؟ چرا در جامعه برخي از مردم مرتكب جرم مي‌شوند؟ چرا در بازه‌اي از سال ميزان ارتكاب جرم افزايش پيدا مي‌كند؟ و بسياري سوالات ديگر. زيرا همانطور كه گفتيم جرم شناسي به معناي حل معماي جرم مي‌باشد. ما در ادامه به بررسي مفهوم رقم سياه جرم و بررسي چگونگي پيدايش آن و همچنين بررسي مواد قانوني مربوط به آن مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

براي كسب اطلاعات بيشتر در مورد رقم سياه بر روي لينك زير كليك كنيد :

رقم سياه جرم

تعريف رقم سياه جرم

بررسي علل رقم سياه جرم

عوامل ايجاد رقم سياه جرم

 

 

 

 

 

آمار جنايي

براي اين كه به مفهوم رقم سياه جرم برسيم ابتدا بايد مقدماتي را درباره آن براي شما توضيح دهيم.

جرم شناسي چهارراه علوم است كه از تلاقي علوم و رشته‌هاي مختلف به وجود مي‌آيد و از آن علوم براي رسيدن به اهداف خودش كمك مي‌گيرد و استفاده مي‌كند. يكي از اين علوم، علم رياضي مي‌باشد. علم رياضي در قالب آمار جنايي در جرم شناسي به كار گرفته مي‌شود.

پس وقتي كه ما مي‌خواهيم تعداد جرايم ارتكابي را محاسبه كنيم از علم رياضي كمك مي‌گيريم كه به آن آمار جنايي مي‌گويند.

 آمار جنايي خود به سه دسته تقسيم مي‌گردد: آمار واقعي، آمار پليسي (ظاهري)، آمار قضايي.

آمار واقعي يعني كليه جرايم ارتكابي كه در يك بازه زمان و مكان معين اتفاق مي‌افتد.

آمار پليسي هم به تعداد جرايمي گفته مي‌شود كه در يك بازه زماني و مكاني معين به وقوع مي‌پيوندد و به رويت يا اطلاع پليس مي‌رسد. به همين دليل به آن آمار ظاهري مي‌گويند.

آمار قضايي خود دربردارنده دو دسته آمار مي‌باشد: آمار دادگاه‌ها يا آمار محكوميت‌ها و آمار زندان‌ها.

همان طور كه از نامشان هم پيداست آمار دادگاه يا محكوميت‌ها به تعداد جرايم ارتكابي كه در زمان و مكان معين اتفاق افتاده و در مراجع قانوني به آن‌ها رسيدگي شده و حكم به محكوميت مرتكبين صادر شده است گفته مي‌شود و آمار زندان‌ها هم يعني آن تعداد افرادي كه در زندان‌ها به سر مي‌برند.

مقدمه‌اي از چگونگي ايجاد رقم سياه جرم

همان طور كه در بالا هم توضيح داديم آمار واقعي يعني تعداد واقعي جرايمي كه اتفاق مي‌افتند اما واقعيتي كه وجود دارد اين است كه آيا همه جرايمي كه اتاق مي‌افتند به اطلاع پليس هم مي‌رسند؟ جواب منفي است چون اولا همه جرايمي كه اتفاق افتادند كشف نمي‌شوند و حتي به اطلاع پليس هم نمي‌رسند. ممكن است از آن عده‌اي كه به اطلاع پليس رسيده باشد هم تعدادي در همان مرحله رضايت دهند و يا مشكلشان حل شود. بعضي ديگر هم ممكن است در مرحله دادسرا تبرئه شوند.

بنابراين ما هر چه اين فرايند كيفري را به انتها مي‌رويم از تعداد جرايم ارتكابي واقعي فاصله مي‌گيريم و دچار ريزش مي‌شويم. پس هيچ وقت آمار قضايي منطبق با آمار واقعي نيست.

رقم سياه جرم

همواره بين آن چه كه هست و آن چه كه ما مي‌دانيم فاصله‌اي وجود دارد. به اين قسمت سياه و تاريك رقم سياه جرم گفته مي‌شود. يعني آن مقدار جرايمي كه اتفاق مي‌افتد ولي به رويت و اطلاع پليس و دستگاه قضايي نمي‌رسد و يا به زبان ساده‌تر آن دسته از جرايمي كه اتفاق مي‌افتند ولي كشف نمي‌شوند.

رقم خاكستري جرم

ما يك اصطلاح ديگري به نام رقم خاكستري جرم داريم كه به آن دسته از جرايمي اشاره دارد كه كشف مي‌شود ولي مجرمش هيچ وقت پيدا نمي‌شود. براي مثال چند فقره قتل اتفاق افتاده، ما جنازه‌ها را هم پيدا كرديم ولي قاتل را نتوانستيم پيدا كنيم.

دلايل به وجود آمدن رقم سياه جرم

_ برخي از جرايم به دليل ماهيتي كه دارند و نوع ارتكابشان طوري هستند كه كشف نمي‌شوند يا اين كه سخت كشف مي‌شوند مثل جرايم آپارتماني كه به طور خاص خشونت‌هاي خانگي را شامل مي‌شود.

_ بعضي از بزه ديدگان (كساني كه ضرر بر آن‌ها وارد شده) به دليل عدم توانايي جسمي يا عدم استطاعت رواني يا شعور، ناتوان از اعلام جرم هستند مثل افراد مجنون يا صغير.

_ بعضي از بزه ديدگان اصلا به دستگاه قضايي و كارايي پليس اعتقادي ندارند و اعلام جرم به پليس را كاري بيهوده مي‌دانند.

_ بعضي اوقات هم بزه ديده از ترس آبرو، قضاوت يا بد رفتاري پليس اعلام جرم نمي‌كند. به اين واقعه بزه ديدگي ثانويه مي‌گويند. يعني فرد يك بار به خاطر ارتكاب جرم بزه ديده شده و بار دوم هنگام مراجعه به دستگاه قضايي يا مرحله پليس و دادسرا با بد رفتاري‌ها، توهين‌ها و تحقيرهايي مواجه مي‌شود كه براي بار دوم فرد بزه ديده مي‌شود. اين موضوع به طور خاص در جرايم جنسي موضوعيت دارد.

_ گاهي اوقات هم فرد بزه ديده از ترس قضاوت اطرافيان يا طرد شدن از سوي آنان وقوع جرم را پنهان مي‌كند.

_ گاهي اوقات افراد اعلام جرم نمي‌كنند چون از انتقام جويي طرف مقابل مي‌ترسند.

_ برخي ديگر از جرايم هستند كه با مسامحه و تساهل اجتماعي روبه‌رو مي‌شوند. يعني جرايمي كه قبحشان از بين رفته است مثل منع استفاده از تجهيزات ماهواره‌اي.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص رقم سياه جرم، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون رقم سياه جرم پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

منبع  : رقم سياه جرم

امتیاز:
بازدید: 37
برچسب:
:
[ 1399/7/10  ] [ ۰۷ ] [ vakiel ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 9
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب